Zavjetovanje šestero članova trećeg reda u Cavtatu

U petak, na svetkovinu Navještenja Gospodinova, bilo je svečano u  franjevačkom samostanu „Gospe Snježne“. U jednoj od najstarijih crkava u Hrvata, koja se nalazi na samoj obali lijepog gradića Cavtata, pozdravili su gvardijan fra Ilija Stipić i voditeljica Franjevačkog trećega reda za područje Konavala i Cavtata Suzana Fiorenini nove članove (Đina Rodić, Marija Lasić, Jele Vlašić Lovrinović, Zdravko Butigan, Mladen Crnogorac, Nikolina Deranja). Svečanu liturgiju na kojoj su spomenuti članovi dali obećanja da će se u životu ravnati prema pravilima Franjevačkoga trećega reda, kao i to da će im sveti Franjo biti životni uzor, predvodio je gvardijan poznatoga dubrovačkoga samostan Male braće fra Veselko Grubišić. Nakon nekoliko nadahnutih uvodnih riječi fra Veselka, kao i poimeničnoga obećanja novih trećoredica i trećoredaca, uslijedila je svečana liturgija, koju je svojim pjevanjem uveličao samostanski zbor pod vodstvom orguljašice Sanje Kovačić. U koncelebraciji su pored domaćina fra Ilije i fra Veselka sudjelovali i gosti fra Blaž Marković i fra Luka Marković. Na kraju liturgije čestitao je fra Ilija novim članovima i poklonio im, svakom pojedinačno, brevijar i fra Lukinu novu knjigu „U kojega Boga vjerujemo“. Na svečanu večeru pozvao je sve prisutne članove samostanskoga trećega reda i njihovu rodbinu, ali i sve vjernike. Slavlje u crkvi i dvorani za večerom uzveličao je svojom prisutnošću načelnik Cavtata i Konavala gospodin Božo Lasić. Slavlje i druženje je trajalo do kasno u noć.
20220325 190354 - Zavjetovanje šestero članova trećeg reda u Cavtatu20220325 182044 - Zavjetovanje šestero članova trećeg reda u Cavtatu20220325 182050 - Zavjetovanje šestero članova trećeg reda u Cavtatu20220325 182027 - Zavjetovanje šestero članova trećeg reda u Cavtatu

Ovaj samostan koji su preuzeli bosanski franjevci proživljava ljepše dane. Tomu ne doprinose samo vrijedni članovi Franjevačkoga trećega reda koji se neumorno brinu za lijep izgled crkve i samostanskoga klaustra, nego i sam fra Ilija koji je u kratkom roku uspio, zahvaljujući Hrvatskom ministarstvu kulture, gradu Cavtatu i vjernicima, obnoviti dotrajali krov crkve koja slovi kao biser Cavtata. Prema onome što se moglo čuti zadnjih dana, na redu je obnova unutrašnjosti ove Gospine crkve, koju za vrijeme turističke sezone posjećuju brojni gosti iz čitavoga svijeta. Vrijedna spomena je svakako i vrlo dobra suradnja između fra Ilije i mjesnoga župnika Mate.

L.M.

,,,,