Proslava Gospe Snježne patron samostana i crkve i zaštitnica grada Cavtata

Priprema za proslavu Gospe Snježne u Cavtatu je započela svetkovinom Gospe od Anđela (Porcijunkula). Misa je bila u 20:00 koju je predvodio fra Luka Marković svećenik, fratar iz Tolise. Prije mise bila je prigoda za ispovijed  budući da se na taj dan može dobiti i potpuni oprost. Sveta misa je bila jako dobro posjećena. Također i treći dan trodnevnice predvodio je također fra Luka , dok je drugi dan trodnevnice svetu misu i propovijed imao fra Petar Matanović.

Na sam dan Gospe od Cavtata / Gospe Snježne  u 8:00 predvodio je misno slavlje fra Marinko Didak, župnik iz Bučića kod  Novog Travnika.

Fra Marinko je predvodio misno slavlje također i u 9:30  Ta sveta misa je bila misa zahvalnica za Domovinu. Poslije ove mise vjernici su se okupili na čašicu pića i  kavu u klaustru franjevačkoga samostana. Također svečana sv. misu  u 20:00 predvodio je i na njoj propovijedao fra Marinko Didak.  Zajedno s njim oko oltara je bilo okupljeno još devet svećenika. Među njima su bili  definitor iz Bosne Srebrene fra Janko Ćuro  kao i tajnik Provincije fra Damir Pavić .

Također prisutna su bila trojica braće fratara Zadarske provincije   na čelu s definitorom i gvardijanom samostana „Male braće“ iz Dubrovnika,  fra Veselkom Grubišićem. Pozivu se odazvao i  dekan iz Cavtata,  don Mato Karamatić.

Crkava je te večeri na svetoj misi bila jako dobro popunjena. Čak je dio vjernika  morao  ostati pred crkvom. Tu svetu misu uzveličao je naš crkveni zbor jako lijepim nastupom. Narod je vrlo aktivno sudjelovao u liturgijskom slavlju, pjevajući skladno sa zborom. Uz dosta truda fra Ilija, cavtatski gvardijan, je dobro organizirao čitavo slavlje, nakon kojega je upriličena zajednička večera za svećenike. Trećoredice, vrlo aktivne  vjernice u samostanskom okruženju,  su također na svoj način doprinijele proslavi.

DSCN3891 300x225 - Proslava Gospe Snježne patron samostana i crkve  i zaštitnica grada Cavtata DSCN3892 300x225 - Proslava Gospe Snježne patron samostana i crkve  i zaštitnica grada Cavtata DSCN3893 300x225 - Proslava Gospe Snježne patron samostana i crkve  i zaštitnica grada Cavtata DSCN3894 300x225 - Proslava Gospe Snježne patron samostana i crkve  i zaštitnica grada Cavtata DSCN3895 300x225 - Proslava Gospe Snježne patron samostana i crkve  i zaštitnica grada Cavtata DSCN3896 300x225 - Proslava Gospe Snježne patron samostana i crkve  i zaštitnica grada Cavtata