Postavljen restaurirani vitraj sv. Juraja

Postavljen restaurirani vitraj sv. Juraja

U srijedu, 22. srpnja 2020. u crkvi Franjevačkog samostana Gospe od Snijega ponovno je postavljen vitraj sv. Juraja. Vitraj je nastradao 12. studenog prošle godine tokom oluje, te je Konzervatorski odjel u Dubrovniku pri Ministarstvu kulture nadziralo restauraciju. Restauratorske radove je vodila tvrtka Bokart.

Prilikom oluje zbog dotrajalosti olovni okvir je popustio i vitraj je ispao iz svoga okvira. Restauratorski radovi su obuhvaćali čišćenje vitraja, postavljenje novog okvira i zamjenu stakla koje se nije moglo drugim metodama sanirati. U svrhu bolje zaštite je postavljeno laminirano staklo s vanjske strane vitraja. Restaruaciju potpisuje Jeronim Tišljar, akademski slikar, viši restaurator i konzervator.

Vitraj sv. Juraja je djelo autora Ivana Marinkovića iz Zagreba koji je izrađen 1911. godine. Poklon je Đure i Izabele Bijelić, a ovu restauraciju su pomogli mnogi anonimni donatori. Ovim putem Franjevački samostan Gospe od Snijega se zahvaljuje na pomoći svim donatorima. Metalne rešetke je popravio i donirao Ante Vukorep, a uređivanje prostora za ponovno postavljanje vitraja je obavio Ivan Barišić.

 

20200722 134700 e1595424870481 225x300 - Postavljen restaurirani vitraj sv. Juraja