Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu

Opis obavljenih radova na zvoniku crkve.

Demontirana sva tri zvona, uklonjeni stari jarmovi i klasični batovi.

Izrađena i pocinčana tri nova željezna jarma. Između jarma i zvona postavljen hrastov izolator. Jarmovi montirani na zvona i učvršćeni kovanim pocinčanim vidama. Zvona ponovno montirana na ista mjesta u zvoniku. Zvona su postavljena na nove samo podesive kuglične ležajeve.
1 225x300 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu 2 300x225 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu 3 225x300 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu 4 300x225 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu

Izrađena i montirana tri klasična bat s kožom odgovarajuće veličine i težine. Kako bi se postigao što kvalitetniji zvuk zvona za vješanje bata koristi se koža kao prirodni materijal. Bat se izrađuje od mekanog željeza i boja se kvalitetnom crnom bojom.

Demontiran propali drveni pod u zvoniku i izmješten van zvonika, zvonik očišćen od izmeta ptica.

Prijašnji sistem zvonjenja s letećim batovima uzrokovao je njihovo udaranje u zid i učvršćivače zvonika. Kod novog sistema s padajućim batovima tako nešto nije moguće, jer su batovi kraći.

5 300x225 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu 6 225x300 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu 7 300x225 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu 8 300x169 - Obnovljena zvona u Franjevačkoj crkvi u Cavtatu