Kardinal Puljić predslavio Euharistiju povodom proslave Gospe Snježne, zaštitnice Cavtata

Na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza ove godine, franjevački samostan i crkva u Cavtatu, kao i cijelo mijesto, proslavili su svoju zaštitnicu. U večernjim satima sv. Misu u vrtu samostana predslavio je kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru. U koncelebraciji su bili gvardijan samostana fra Ilija Stipić, te još trojica svećenika.

U svojoj propovijedi kardinal Vinko podjsetio je na povijest ovoga blagdana, koji svoje korijenje nalazi u dogmi Efeškog sabora o Marijinom bogomajčinstvu, u čiju čast je u Rimu izgrađena i bazilika Marije Velike, čiji dan posvećenja se slavi na ovaj dan. Nastavio je svoje razmišljanje podcrtavajući kako u životu najveće vrijednosti su one koje se nikada ne mogu kupiti. Završio je ističući kristocentričnost marijanske pobožnosti, te izrazio svoju želju svim prisutnim vjernicima: „Želim da kada se vratite u svoje domove drugi mognu primijetiti da vas je Gospa dovela svome Sinu, da ste ga susreli. To je ono što daje smisao našim životima.“

Inače, samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava. Predvoditelji misnih slavlja u ovim danima bili su: don Darko Anušić, župnik u Varcaru-Mrkonjić Gradu, fra Ilija Stipić, gvardijan samostana i don Ante Vrhovac, student u Rimu. Zadnjega dana trodnevnice održan je i koncert na orguljama, kojeg je imao orguljaš Darko Kristović. Na sami blagdan slavljena je i sv. Misa za domovinu u jutranjim satima, koju je predslavio don Tiho Šakota.

DSCN4401 - Kardinal Puljić predslavio Euharistiju povodom proslave Gospe Snježne, zaštitnice Cavtata
DSCN4393 - Kardinal Puljić predslavio Euharistiju povodom proslave Gospe Snježne, zaštitnice Cavtata
DSCN4399 - Kardinal Puljić predslavio Euharistiju povodom proslave Gospe Snježne, zaštitnice Cavtata
DSCN4389 - Kardinal Puljić predslavio Euharistiju povodom proslave Gospe Snježne, zaštitnice Cavtata
DSCN4392 - Kardinal Puljić predslavio Euharistiju povodom proslave Gospe Snježne, zaštitnice Cavtata