Duhovne vježbe u Cavtatu

Od 25. do 30. travnja 2021. održane su duhovne vježbe za svećenike u Franjevačkom samostanu u Cavtatu kod Dubrovnika. Domaćin je bio gvardijan, fra Ilija Stipić, franjevac Bosne Srebrene, a voditelj fra Lovro Gavran, također bosanski franjevac, na službi u Đakovici (na Kosovu). Sudjelovalo je šest svećenika: s Kosova, iz Bosne, te iz Dubrovačke biskupije. Još ih je nekoliko bilo prijavljeno, ali zbog bolesti i izolacije nisu mogli doći.

Tema duhovnih vježbi bila je: „Po Mariji k Isusu“. Iako smo ne samo krštenjem, nego i svećeničkim redom, potpuno posvećeni Bogu, to posvećenje biva svjesnije, svježije, plodonosnije i sveobuhvatnije preko osobne posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu, a po Mariji i Presvetom Srcu Isusovu, koje nas vodi do potpunijeg predanja Bogu Ocu, da On bude „sve u svima“ (usp. 1 Kor 12, 6; 15, 28) – Bogu na slavu, a svima nama i Božjem narodu na posvećenje i spasenje.

Poseban je naglasak stavljen na Svećenički marijanski pokret (SMP), sa svoja dva ogranka: Redovničkim marijanskim pokretom i Obiteljskim (odn. laičkim) marijanskim pokretom. Marija nam je još prije stotinu godina u Fatimi poručila da nam u ovo naše vrijeme preostaju jedino ova dva efikasna „oružja“ u borbi protiv sotone i zla u svijetu: sv. Krunica i posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu. Tu posvetu želimo osobno živjeti i što više je proširiti među nama povjerenim vjernicima – jer to nam je i čast i dužnost, pred Bogom i u ime cijele Kristove Crkve, kojoj je ova duhovna pomoć danas itekako potrebna.

Osobito je lijep doživljaj bio posjet prekrasnoj tvrđavi Sokol Grad u Konavlima, 29. travnja, kad su svi sudionici duhovnih vježbi na tvrđavi slavili sv. Misu – prvi put nakon 250 godina, a zatim ih je počastio večerom mjesni župnik, don Marin Marić.

Duhovne vježbe su završile razmatranjem o važnoj pobožnosti na čast i slavu Bogu Ocu, te zahvalnom molitvom i pjesmom „Tebe Boga hvalimo“.

Fra Ilija Stipić

IMG 5079 225x300 - Duhovne vježbe u Cavtatu DSCN4213 300x225 - Duhovne vježbe u Cavtatu DSCN4207 300x225 - Duhovne vježbe u Cavtatu DSCN4204 300x225 - Duhovne vježbe u Cavtatu