Crkva sv.Nikole u Šilješcima

 

U  arhivskim izvorima iz 15. stoljeća navodi se naselje Poljica (Poljice) (villa Pogliza, Pogliçe) u sklopu zapadnog dijela Konavala koje je Dubrovačka Republika kupila od bosanskog velikaša Radoslava Pavlovića. Poljica se spominju 1427. godine kao đonta (dodatak) dodijeljeni desetini Lastva Krvačića. Navode  se i  1445. godine prigodom podjele naselja. Od sedam kuća koje se spominju u naselju, u najmanje pet žive Šilješkovići. Trojica od njih: Radac, Radinac i Ratko Šilješković spominju se 1419. godine u Crnoglavu (Jasenice). Prije 1455. godine doselili su se u Poljica i naselju dali ime Šilješci. Kao naselje, Šilješci, se spominju u drugoj polovici 16.  stoljeća, dok se polovicom 19. stoljeća ustalio oblik Šilješki.

U izvorima se navodi da je u Poljicu crkvi sv. Andrije ostavljena zlatica zemlje za groblje. Danas, crkva sv. Andrije nije sačuvana, tek nekoliko kamenih ulomaka u baštini Rupe svjedoče da je tu nekad bila crkvica. Jedan je stanovnik sela, u prošlom stoljeću, ne znajući da se tu nalazi staro napušteno groblje, tijekom oranja na spomenutoj baštini slučajno zakačio plugom nadgrobnu ploču i otkrio ljudske kosti. Otada se na toj zemlji više se ne obavljaju poljoprivredni radovi. Crkva sv. Nikole u Šilješcima se ne spominje u 15. stoljeću.

Dubrovačka Republika je početkom 17. stoljeća obnavljala crkve u Konavoskim brdima, nastojavši da u svakom selu bude crkva pa se tako i kapelica sv. Nikole u Šilješcima spominje u 17. stoljeću. Sagrađena je na hridi, na zemljišnoj čestici obitelji Čeović. U temeljima se vide ostaci zida starije crkve. Crkva je jednobrodna, manjih dimenzija s pročeljem orijentirano zapadnoj stani, a koje završava zvonikom na preslicu. Tijekom 19. stoljeća crkvica je proširena i napravljen je potrijem. Temeljita obnova crkve bila je 1998. godine. Novi je oltar posvećen, a crkva blagoslovljena 5. prosinca 1998. godine pod pučkom misom, koju je predvodio tadašnji dubrovački biskup  mons. Želimir Puljić. Kraj crkve se nalazi mjesno groblje na kojem vječno počivalište imaju pokojni članovi iz obitelji Čeović, Kaulić, Mišić i Šilježar.

U crkvici sv. Nikole danas se održavaju redovita misna slavlja za božićne i uskrsne blagdane te mise zadušnice za pokojne mještane. Posebno se obilježava titular crkve sv. Nikola. Osim blagdana sv. Nikole, posebno se obilježava i blagdan sv. Vida, misnim slavljem i procesijom oko crkve tijekom koje je i blagoslov polja.

Literatura: Niko Kapetanić, Konavle u XV. stoljeću, Gruda: Matica hrvatska Konavle, 2011.

Fotografije: osobni album P.Kaulić

Siljesci1 300x114 - Crkva sv.Nikole u Šilješcima Siljesci2 300x210 - Crkva sv.Nikole u Šilješcima Siljesci3 300x225 - Crkva sv.Nikole u Šilješcima